A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.
Menü

Koktél shaker, koktél séker

A koktélok készítése során három féle technikát használhatunk, mellyel elkészíthető az adott ital. Ez a technika lehet a keverés, a rétegezés, illetve a shakelés vagy sékelés. Ez utóbbihoz szükséges a koktél shaker vagy más néven koktél séker, mely a koktél készítés alap eszköze. Shaker és némi jég segítségével a tejszínes, nehezebb fajsúlyú italok is könnyedén összekeverhetőek, így homogén italt kapva. Mivel a koktélok nagy része shakerrel készül, ezért mind vendéglátóüzletek, mind magánszemélyek számára ajánlatos valamely típusú koktél shaker(ek) beszerzése.

Jelenleg 4 féle koktél shaker ismert: a Manhattan koktél shaker, a Boston koktél shaker, a Francia koktél shaker, illetve a Speed koktél shaker.

Manhattan koktél shaker, Manhattan koktél séker

A Manhattan shaker egy valódi klasszikus típus, talán a legismertebb, és a bártenderek által leggyakrabban használt báreszköz. Három részből áll: van egy tartály része, egy szűrő része és egy záró kupakja. Miután a tartály részbe kerültek a választott alapanyagok és a jég, ráerősíthető a szűrő rész, majd a menetes záró kupakkal légmentesen lezárható a shaker. Mivel használata rendkívül gyors, egyszerű, de mégis elegáns és biztonságos, ezért az egyik legkeresettebb típus az otthoni felhasználók körében is. A vendéglátóüzletek közül inkább a klasszikus bárokban használatos báreszköz. Legelterjedtebbek az 500ml-es és a 700ml-es űrtartalommal rendelkező Manhattan shakerek, melyekből létezik polírozott és mattított típus, de műanyagból vagy üvegből készült séker is.

Boston koktél shaker, Boston koktél séker

A Boston koktél shaker szintén egy rendkívül elterjedt séker típus, de inkább a szórakozóhelyeken, bárokban használatos a bártenderek által, illetve a tapasztaltabb otthoni felhasználók körében. Két részből áll: egy fém tartályból és egy üveg keverőpohárból. Használata igényel némi gyakorlást, illetve technikai rálátást - a keverőpohárba kerülnek az alapanyagok és a jég, majd a fém tartály szakszerű ráhelyezése után következhet az összerázás, illetve a shaker helyes szétszedése és az ital megszűrése. Fontos jellemzője, hogy az üveg rész miatt rázás közben is látható a benne készülő koktél. A Boston shakerek egyik típusa a súlyozott shaker, amelyet a Flair Bártenderek használnak előszeretettel, mivel az aljára rögzített súly miatt lazábban pörgethető. Ezen kívül léteznek még Vinyl Boston shakerek is, melyek gumibevonatosak, illetve színes, feliratos Boston shakerek is, melyek igen látványosak, és akár ajándékba is tökéletesek. Mivel a Boston shaker nem rendelkezik beépített szűrővel, - mint a Manhattan koktél shaker -, ezért ehhez a típushoz szorosan kapcsolódik a spirálszűrő is.

Francia koktél shaker, Francia koktél séker

A Francia Shaker a modern bartending egyik legfontosabb eszköze. Két részből áll, egy tartályból és egy nagyobb méretű záró részből. Használata ugyan olyan egyszerű, mint a Manhattan shakeré, ám napjainkban elegánsabbnak számít. (Egyre divatosabbá válik a nagyobb méretű Francia shaker záró részében összeállítani a koktél alapanyagokat, és arra helyezni a tartályt.) A Francia koktél shakerek több méretben is elérhetőek, anyaguk főként polírozott vagy mattított fém. Használatához elengedhetetlen valamilyen szűrő használata.

Speed koktél shaker, Speed koktél séker

A Speed shaker a Boston shaker fém részével együtt használható gyors koktélkeverési eszköz. Segítségével elég csak az egyik kezünket használni a koktélok összerázásához, így a másik szabad kezünkkel addig kirakhatjuk a koktél szalvétát vagy a kiüríthetjük a jeget a behűtött pohárból. Anyaga többnyire fém, és csakúgy, mint Boston shaker esetében, a Speed koktél shaker is kapható különböző színekben, motívumokkal, vagy akár súlyozott kivitelben is.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog blog_bareszkoz

Keresés